Menu

Gheorghe Tanase

Autor: Valeru Ciurea Autor: Valeru Ciurea

Fișă de mester
Nume: Tănase
Prenume: Gheorghe
Data și locul nașterii: 9 septembrie1947, comuna Sârbii Măgura, județul Olt
Domiciliul actual: comuna Corbu, nr. 374, județul Olt
Adresă atelier: comuna Corbu, nr. 374, județul Olt
Studii: Școala Profesională de Arte și Meserii Pitești
Experiență: peste 40 de ani
Meștesug practicat: prelucrarea artistică a lemnului

Obiecte create: obiecte decorative (linguri de lemn, căuce, furci de tors), obiecte utilitare (blidare, sărărițe), miniaturi (lăzi de zestre, troițe), obiecte de cult (pristolnice, icoane de vatră); obiecte de mobilier arhitecturale (uși, porți, stâlpi cu încrustații, mobilier de artă bisericească).
Materialul folosit, lemnul de diferite esențe: paltin, fag, brad, păr, nuc, cireș sau tei este prelucrat prin păstrarea culorii naturale și evidențierea structurii fibrelor caracteristice.
Obiecte confectionate sunt ornamentate prin folosirea tehnicilor de cioplire, incizie, crestare sau sculptare în lemn, cu motive decorative tradiționale.
Meșterul Tănase Constantin este unul dintre foarte puținii creatori populari al căror meștesug ține de prelucrarea artistică a lemnului.

Participari la târguri, festivaluri și concursuri: Zilele Creației Populare Contemporane - Bucuresti (1986), Târgul Creatorilor Populari Contemporani - în cadrul festivalului-concurs „Oltenii & Restu’ lumii” (1994-2013); Târgul meșterilor populari - în cadrul manifestării Zilele Craiovei/36 ediții (1977-2013); Târgul Meșterilor Populari – Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, București (1997-1998); Târgul Meșterilor Populari -Tulcea (2003); Târgul Meșterilor Populari - Curtea de Argeș (2005); Târgul Creatorilor Populari din România - Muzeul Astra, Sibiu (1991-2004 și 2012).

Premii, distincții obținute: Premiul I – etapa interjudețeană a Festivalului Național „Cântarea României” – 1981; Premiul II – etapa republicană a Festivalului Național „Cântarea României” – 1981; Premiul III – Salonul Interjudețean de Artă Naivă - Botoșani, 1984; Premiul I – etapa județeană a Festivalului Național „Cântarea României”, 1989; Diploma de laureat și Marele Premiu pentru perpetuarea tradiției, pentru calitatea și valoarea creației sale la Târgul Meșterilor Populari, Craiova, 2005; Diploma de excelență pentru păstrarea și promovarea artelor tradiționale din judetul Olt, Slatina, 2005, 2006; Diploma de excelență – Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, București, 2006; Diploma de excelență pentru păstrarea și promovarea artelor tradiționale din județul Olt în țară și în afara acesteia, Slatina, 2011.

Alte activități: expoziții personale: Monte Albano, Italia (septembrie 1998); Paris, UNESCO (iunie 2006); Bruxelles, Piața Saint-Catherine (martie 2007); Bruxelles-Comitetul Regiunilor (aprilie 2007).
Profesor instructor - clasa de sculptură în lemn la Școala Populară de Arte și Meserii, Slatina, Olt; membru al Academiei Artelor Tradiționale din Romania, Astra, Sibiu - 1994; membru al Asociației Meșterilor Populari - Brașov.

Tănase Gheorghe practică prelucrarea artistică a lemnului de aproape 40 de ani. A învățat dragostea pentru lemn și o parte din secretele meșteșugului în familie, respectând în mare măsură formele, decorul și modul tradițional de realizare a lor. S-a specializat la Pitești, unde a urmat Școala profesională de Arte și Meserii dar cel mai mult a învățat de la creatorii populari cu care a mers prin țară la diferite târguri, festivaluri și concursuri. Cel mai important mentor al său rămâne creatorul popular Nicolae Purcărea, din Brașov.
Lucrează permanent și povestește că a ales să practice acest meștesug pentru că fiecare în obiect pe care îl face pune pasiune și dragoste. Mai mult, a transmis cu plăcere secretele prelucrării lemnului într-un cadru organizat, fiind profesor al clasei externe a Școlii Populare de Arte și Meserii Slatina timp de treizeci de ani.

înapoi la partea de sus